Merhaba arkadaşlar,
Kaldığımız yerden devam ediyoruz ve bir önceki makalemizde sağlıklı bir DNS Server planlamak için sorduğumuz sorulara bu ve serisinin diğer makalelerinde cevap arayacağız.
DNS Domain Namespace için her Node‘un ve Leaf‘in bir Domain’i gösterdiği hiyerarşik Tree‘dir ( Ağaç ) diyebiliriz. Domain Namespace diye adlandırdığımız Tree’nin her düzeyi Nokta (.) ile ayrılır. İlerleyen makale serimizde ‘‘Ad Çözümlemesini Anlamak’’ başlığında anlatılacağı gibi, Tree’nin ilk düzeyinde üst düzey etki alanları yer alır.
Top Level Domains ( TLD ) ve bu Top Level Domain’ler, DNS Namespace’in tabanını oluşturur.
Tree’nin ikinci düzeyi ikinci düzey Second Level Domains ( SLD ) ya da Parent Domain‘ler içindir ve Tree’nin sonraki düzeylerinde Subdomain‘ler yer alır.
Örnekte gösterdiğim gibi api.microsoft.com etki alanı, microsfot.com adlı Parent Domain’in Child Domain’idir.
DNS Namespace root’u nokta (.) ile gösterilmekte ve bir ada sahip olmamasına karşın, Tree’nin her düzeyi bir ada sahiptir ve bu ada Label ( etiket ) adı verilir.
DNS Namespace’indeki bir Node’un tam etki alanı adı Fully Qualified Domain Name ( FQDN ), Namespace’in Node’undan Root’una kadar olan yoldaki tüm etiketlerin listesidir.
Örneğin, microsoft.com Domain’indeki CORPSVR adlı ana bilgisayarın FQDN değeri olarak corpsvr.microsoft.com kullanılır.
Public ve Private Namespaces bölmek için, Top Level etki alanları seçilmiş kuruluşlar tarafından oluşturulur ve korunur. Top Level yetkili olan Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ( ICANN ), bağımsız kuruluşlar için Top Level etki alanlarının ( Domain ) tanımlanmasından ve denetim temsilciliği atanmasından sorumludur. Top Level Domain’ler işlevsel ve coğrafi olarak düzenlenir.
Tablo 1’de, bazı örneklerini göreceğiniz genel olarak tanımlanmış olan Top Level Domain’lerin işlevleri listelenmektedir; bu liste, diğer Top Level yetki alanlarını da içerecek biçimde genişletilebilir. En güncel liste için http://www.iana.org/gtld/gtld.htm adresine bakabilirsiniz.
Tablo 1. Internet için bazı TOP LEVEL Etki Alanı Adları
Etki Alanı Amacı
.com | Genel kullanım içindir. |
.edu | Eğitim kurumları içindir. |
.gov | Devlet kurumları içindir. |
.org | Organizasyonlar içindir. |
Coğrafi olarak International Organization for Standardization ( ISO ) ülke adlarına dayanır ve temelde Amerika Birleşik Devletleri dışındaki kuruluşlar tarafından kullanılır.
İngiltere, ISO adlandırma kuralının dışında kalan bir özel kurumdur. İngiltere’nin ISO ülke kodu GB ( Great Britain ) olmasına karşın, iki harfli belirleyici olarak UK kullanılır.
ICANN bir Top Level Domain üzerinde denetim temsilciliği atadığında, Domain koruma ve kayıtları gerçekleştirme sorumluluğu atanmış kuruluşa aittir. Bu yetkilerden alan adı ile etki alanı adına kaydolan bir kuruluş, etki alanını denetler ve bir resmi istekte bulunmasına gerek kalmadan bu etki alanı içinde Subdomain‘ler oluşturabilir.
Örnek vermek gerekirse microsoft.com Domain’ini Register ettiğinizde, kayıt yetkilisinden izin almanıza gerek kalmadan api.microsoft.com, mail.microsoft.com gibi Subdomain’ler oluşturabilirsiniz.
Private Namespaces ICANN tarafından denetlenmez. Şirketinizde kullanmak üzere kendi Private Namespace’nizi oluşturabilirsiniz.
Örneğin, Top Level Domain’iniz için .local kullanabilirsiniz. Böylece, iç şirket alanınız ( Internal ) ortak Internet’ten ( Public ) ayrılır. Bu durumda, Internet’e erişmek için Network Address Translation ( NAT ) ya da Proxy sunucular kullanmalısınız.
Root, TLD, SLD, Subdomain, FQDN örneğimizi vererek makalemizi bitirelim.