Selamlar,
Bugün Asymmetric Multiprocessing (AMP) ve Symmetric Multiprocessing (SMP) nedir bunlara değineceğiz.
Bildiğiniz üzere çok işlemcili sunucuların performanslarına etki eden birçok faktör vardır. Örnek olarak işletim sisteminin çoklu işleme yeteneğine sahip olması gerekir. Çoklu işleme farklı işletim sistemlerinde farklı şekillerde gerçekleştirilir.
Çok işlemcili sunucularda iş yükünün tüm işlemciler üzerinde paylaşımında iki metot vardır:
Asymmetric Multiprocessing (AMP) ve Symmetric Multiprocessing (SMP)
Asymmetric Multiprocessing (AMP) Nedir ?
Bu metotta spesifik görevler, spesifik işlemcilere atanır ve o işlemciler tarafından işlenir.
Şekil 1. Asymmetric Multiprocessing.
Bu yüzden bu metot, uygulamanın tipine göre bazı durumlarda verimli olmayabilir, hatta sisteme yeni bir işlemcinin eklenmesi performans artışını garantilemez.
Symmetric Multiprocessing (SMP) Nedir ?
Bu sistemlerde her bir görev o an uygun olan bir işlemcide işlenebilir, bu sayede en iyi düzeyde yük dengelemesi sağlanır. Sisteme yeni bir işlemcinin eklenmesi çoğu durumda performansı artırır. Bu noktada işletim sisteminin SMP desteği sunması önemlidir.
Şekil 2. Symmetric Multiprocessing.
Çok işlemcili sunucularda verileri işleyen birden fazla birimin olmasından dolayı, bellek ve I/O kaynaklarının paylaşılmasının tek işlemcili sunuculara göre daha farklı bir şekilde ele alınması gerekir. Burada iki mimari söz konusudur: Tightly Coupled, Loosely Coupled.
HP endüstri standardı sunucularda da kullanılan tightly coupled mimarisinde tüm işlemciler, bütün bellek ve I/O kaynaklarını paylaşırlar ve işletim sistemi tüm kaynakları yönetir. Bellekte meydana gelen bir sorunda tüm işlemciler bu sorundan etkilenecektir. Loosely coupled mimarisini kullanan sunucularda ise her işlemcinin sanki ayrı birer bilgisayar gibi kendilerine atanan bellek ve I/O kaynakları vardır ve kendi kaynaklarını diğer işlemcilerle paylaşmazlar. Fakat işlemciler birbirleriyle iletişim, kurup ortaklaşa çalışabilirler.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere.