Selamlar,
Hyper-Threading teknolojisi nedir, nasıl çalışır birlikte inceleyelim.
Hyper-Threading teknolojisine sahip işlemciler tek bir çekirdek üzerinde iki set register’a sahiplerdir. Bu sayede herbir işlemci iki adet mantıksal işlemci gibi çalışır. Tek bir çekirdek içinde execution unit’ler ve diğer kaynaklar her iki mantıksal yapı tarafından paylaşımlı olarak kullanılırlar. Bu sayede execution unit’ler daha sık kullanılabilir. Sonuç olarak hyper-threading teknolojisi %30’lara varan performans artışı sağlayabilir.
Thread bir programın kendisini eş zamanlı olarak birden fazla iş parçasına ayırabilmesinin bir yoludur. Multi threaded (çoklu thread’li) bir uygulama çalıştıran bir işlemci farklı thread’ler arası çok hızlı geçiş yaparak aynı anda birden fazla uygulamanın çalıştığı izlenimini verir.
Hyper-threading teknolojisine sahip sistemlerde ve çok işlemcili sistemlerde farklı thread’ler farklı fiziksel ya da mantıksal işlemciler üzerinde eş zamanlı olarak çalıştırılabildiğinden işlemcinin performansı artar. İşletim sistemi mantıksal işlemcileri tanır ve thread’leri uygun mantıksal işlemci üzerinde çalıştırır.
Şekil 1 : Hyper Threading Teknolojisi.
İki adet mantıksal işlemci ile farklı görevler donanım kaynaklarını paylaşarak aynı anda çalışırlar. İşletim sistemi, görevleri çoklu fiziksel işlemciler varmış gibi bu mantıksal işlemciler üzerinde gerçekleştirir.
CPU kategorisinde diğer teknolojileri zamanla inceleyeceğiz. Görüşmek üzere.